ZO STEL JE DE PERFECTE WOONKAMERVERLICHTING SAMEN

Een sfeervolle woonkamer ontwerpen, begint bij het kiezen van de juiste verlichting. Door verschillende verlichtingstypes met elkaar te combineren en rekening te houden met het polyvalent karakter van de living kan je de perfecte woonkamerverlichting samenstellen.

 

STAP 1: VERDEEL DE WOONKAMER IN ZONES EN HOU REKENING MET VERANDERING

Het spreek voor zich dat de leeshoek andere verlichting nodig heeft dan het bureau of de eettafel. Ga dus niet lukraak lichtpunten voorzien maar kijk eerst welke activiteiten je in de living wil uitvoeren en waar deze zullen plaatsvinden. Als je zeker bent over de indeling kan je beginnen met het bepalen van de lichtpunten.

 

 

STAP 2: GEBRUIK VERSCHILLENDE VERLICHTINGSTYPES

Om in elke situatie optimale verlichting te hebben, kan je gebruikmaken van accentverlichting, algemene verlichting en sfeerverlichting. Om de zones niet volledig vast te pinnen, kan je ook gebruikmaken van verplaatsbare verlichting. Zo kan je met een staande lamp de zetel makkelijker verplaatsen dan wanneer je kiest voor een vaste verlichtingsarmatuur aan het plafond. Door te kiezen voor een mooie armatuur kan je de woonkamer ook sfeervol aankleden.

 

woonkamerverlichting 

 

1. BASISVERLICHTING

Deze lichtbron wordt ook wel de algemene verlichting genoemd en is aangesloten op de hoofdschakelaar. Ze heeft tot doel de woonkamer aangenaam te verlichten en bestaat meestal uit één of meerdere centrale plafondlampen of inbouwspots. Bij het kiezen en plaatsen van de algemene verlichting kijk je best eerst na of er geen vervelende lichtinval is op het tv-toestel en dat er geen rechtstreekse inkijk is op de lamp wanneer je zit of ligt in de zetel.

 

2. TAAKVERLICHTING

Deze verlichting zorgt ervoor dat je nauwkeurige taken zoals lezen en schrijven comfortabel kan uitvoeren. Taakverlichting is aangewezen bij de leeshoek, het bureau en de eettafel wanneer deze ook als werkplek gebruikt word. Om geen last te hebben van schaduw kies je best voor meerdere lichtpunten vanuit verschillende standpunten. Bureaulampen, muurverlichting en richtbare staanlampen zijn de meest flexibele vormen van taakverlichting.

 

3. SFEERVERLICHTING

Met sfeerverlichting kan je de sfeer in de woonkamer volledig omgooien en heerlijk ontspannen. Je kan hiervoor natuurlijk gebruikmaken van kaarsen maar als je het liever strak en eenvoudig houdt, is dimbare accentverlichting en verkleurbare LED-verlichting the way to go! Deze laatste zijn door hun geringe formaat overal plaatsbaar en kunnen ook makkelijk toegevoegd worden aan ingerichte woonkamers.

 

woonkamerverlichtin hanglamp

 

 

STAP 3: LICHTPLAN OPMAKEN

Nu je weet welke verlichtingstypes er in de living gebruikt kunnen worden, is het tijd voor het lichtplan. Aan de hand van een schets kan je verschillende zones afbakenen en bepalen waar de lichtpunten kunnen komen. Voorzie een combinatie van verschillende verlichtingstypes en test je verlichting uit alvorens de plaatsing indien er twijfels zijn over het eindresultaat.

 

 

 

Bron: Buldit BV